Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πυομήτρα

Τί είναι η "πυομήτρα";

 Η πυομήτρα μπορεί να εμφανιστεί και στο σκύλο και στη γάτα.Πρόκειται για σοβαρή παθολογική κατάσταση, η οποία "απειλεί" άμεσα τη ζωή του ζώου.

 Παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνισή της ειναι οι εξής :
  - η κυστική υπερπλασία του ενδομητρίου. δηλαδή η πάχυνση του ενδομητρίου, ως αποτέλεσμα των   διαδοχικών οίστρων του ζώου με την παροδο των χρόνων.
  - η μόλυνση της μήτρας. Συγκεκριμένα , κατά τη διάρκεια του οίστρου , ο τράχηλος "χαλαρώνει" , οπότε διάφοροι μικροοργανισμοί της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου μπορούν να εισέλθουν στη μήτρα, η οποία με την πάροδο της ηλικίας του ζώου δε μπορεί να τους εξουδετερώσει.
- η προγεστερόνη (ορμόνη που φτάνει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα του ζώου )

Συμπτώματα: διόγκωση της μήτρας και έξοδος υγρού από τα γεννητικά όργανα (αν πρόκειται για "ανοιχτή" πυομήτρα), εκτός αν πρόκειται για την μορφή της "κλειστής "πυομήτρας, οπότε δεν παρατηρείται έξοδος υγρού από τα γεννητικά όργανα. Όσο η νόσος εξελίσσεται παρατηρούνται και άλλα συμπτώματα , όπως ανορεξία, έμετοι, κ.λ.π.

Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση).

 Πρόληψη : Η στείρωση του ζώου. 

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι είναι προτιμότερο να έχουμε στειρώσει νωρίς το ζώο μας ,όταν θα είναι υγιές και νεαρό, παρά να αναγκαστούμε να "βάλουμε" επειγόντως στο χειρουργείο ένα άρρωστο ζώο σε επιβαρυμένη κατάσταση κ συνεπώς με κίνδυνο της ζωής του, που έτσι και αλλιώς λόγω της εμφάνισης της πυομήτρας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου