Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (KENNEL COUGH)

Προσβάλλει τους σκύλους. Είναι γνωστή και ως "Kennel cough" (νόσος του κυνοτροφείου), λόγω της συχνότερης εμφάνισης της σε χώρους, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ζώων.
 
- Πρόκειται για "σύνδρομο" και συνεπώς προκαλείται από διάφορους ιούς και βακτήρια. 
 
- Ευθύνονται είτε ως πρωτογενή αίτια, είτε ως δευτερογενή επιπλεγμένα αίτια : π.χ. Bordetella bronchiseptica, Canine adenovirus, Canine parainfluenza virus,  Canine herpesvirus, Canine reovirus, Pasteurella multocida ,κ.α.
 
Παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Πώς μεταδίδεται : Η μετάδοση γίνεται αερογενώς ,δηλαδή με τα σταγονίδια από τις αναπνευστικές εκκρίσεις των άρρωστων ζώων. 

Συμπτώματα: Κυριότερο σύμπτωμα είναι ο βήχας, ιδιαιτέρως έντονος και ξηρός. Ο βήχας γίνεται ακόμα πιο έντονος ,όταν το ζώο τρέχει .Δεν επηρεάζεται η γενική κατάσταση του ζώου, δηλαδή συνεχίζει να τρώει και να έχει καλή διάθεση. Ωστόσο δεν αποκλείεται η επιδείνωση των συμπτωμάτων, αν παρατηρηθούν επιπλοκές.

Διάγνωση : Βασει της κλινικής εικόνας του ζώου.

Θεραπεία : Αν τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής ,ενδέχεται η νόσος να αυτοπεριοριστεί .Σε βαρύτερες μορφές συνιστάται ο περιορισμός της άσκησης του ζώου, η οποία επιδεινώνει την ένταση του βήχα και συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των βακτηριακών επιπλοκών .

Πρόληψη : Σε περιόδους έξαρσης της νόσου αποφεύγουμε την επαφή με άλλους σκύλους σε περιοχές ,όπου συνωστίζονται .Δεν υπάρχει εμβόλιο ,που να καλύπτει όλο το φάσμα των βακτηρίων και ιών , που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο. Ωστόσο η τήρηση του εμβολιακού προγράμματος "θωρακίζει" έστω έναντι κάποιων μολυσματικών παραγόντων τον σκύλο μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου